‘Ambulàncies’, del barceloní Tono Saló, obra guanyadora del Premi Literari de Teatre ‘Centenari de La Lira Ampostina’

 El Jurat ha valorat que l’obra, a part de comptar amb una excel·lent estructura dramatúrgica, és un treball arriscat que pretèn fer arribar al públic un missatge reinvindicatiu d’actualitat i que aconsegueix generar debat.

La societat musical La Lira Ampostina, fundada l’any 1916, afegeix al paper principal de difusora de la música de banda a la ciutat d’Amposta, la promoció d’altres manifestacions culturals a la població, com ara el teatre.

El primer quadre escènic apareix a l’Entitat l’any 1922 i troba aixopluc legal dintre la Societat a la reforma dels estatus, feta l’any 1931. Des d’aleshores, i malgrat les interrupcions, diferents persones i col·lectius han permès associar La Lira Ampostina al món teatral, una relació que actualment es manifesta encara amb la vocació de treatre municipal del seu auditori. És per això que el passat mes de gener, La Lira Ampostina en commemoració del seu centenari convocava el Premi Literari de Teatre ‘Centenari de La Lira Ampostina’, dotat amb únic premi de 1.000 euros.

Fins a finals de març es van rebre un total de dinou obres que d’acord amb les bases de la convocatòria havien de ser originals, inèdites, escrites en català i signades amb un pseudòdim.

El Jurat, integrat per la presidenta de l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià, Mª Josep Margalef, Clara Salvadó propietària de la llibreria ‘Gavina’ d’Amposta, i el director de l’Escola de teatre i circ d’Amposta (ETCA), Jordi Príncep han valorat les obres atenen a criteris com ara l’originalitat de la proposta, l’adequat ritme escènic, l’actualitat del tema, la seva capacitat de provocació, la viabilitat escènica de la peça i la correcció en la forma de l’obra.

Per unanimitat, i després d’una llarga deliberació, els membres del Jurat han fallat atorgar el Premi a l’obra ‘Ambulàncies’ del barceloní Tono Saló. Els quatre persontatges d’Ambulàncies treballen a un centre d’atenció d’emergències i l’acció transcorre durant una tòrrida nit de tardor. A través de la denúncia a les retallades que afecten el servei d’ambulàncies, Toni Saló fa pensar sobre un tema etern que trascendeix a tota època, el de la desigualtat. Es tracta d’una obra de caràcter didàctic i, per tant, propagandístic, una obra arriscada que, en opinió del Jurat, pretén fer arribar al públic un missatge reinvindicatiu i generar debat. A més, tècnicament,  ‘Ambulàncies’ disposa de motors clau d’urgència, diàlegs dinàmics i una trama que permet el joc escènic El Premi, dotat amb 1.000 euros, pot suposar un incentiu interessant per a projectar Tono Saló com a dramaturg i seguir caminant en la professió.

L’acte de lliurament del Premi serà el proper 14 d’agost a les 11,00 h abans del Festival de Bandes que La Lira Ampostina organitza al Tetre-Auditori de la Societat, amb motiu de la Festa Marjor d’Amposta. logocentwordpress2

laliraampostina.com utilitza cookies tècniques pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre la navegació. Si continues navegant, acceptaràs l'ús de cookies en cumpliment del Reial Decret-Llei 13/2012.