Que és la banda?

Des de la seva creació l’any 1916, La Lira Ampostina ha estat una de les pioneres i un dels principals motors de la cultura musical a la nostra ciutat tot participant, de manera directa o indirecta, en la formació d’altres grups i associacions socials i culturals.

La Lira Ampostina és l’eix vertebrador de molts músics, que actualment ocupen llocs rellevants en orquestres simfòniques, professors de conservatoris i d’escoles de música i directors de bandes.

La banda és un dels principals motors culturals de la ciutat d’Amposta, però a més, La Lira Ampostina és un referent bandístic arreu del món. La banda participa i ha participat per Catalunya, Espanya, França, Holanda, Alemanya i Bèlgica.

Amb prop d’un centenar de músics sorgits del si de l’escola de música, la banda ha actuat a Barcelona l’Auditori, Palau de la Música, Palau Sant Jordi, Palau d’Esports i Estadi Olímpic de Montjuïc de la Ciutat Comtal, també ho han fet a Tarragona, Lleida, Madrid, València, Múrcia, Orense, Alcazar de San Juan, Pamplona, etc., ha estat invitada a oferir concerts per diferents ciutats de països Europeus: França, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Luxemburg, etc., ha participat en concursos (primers premis a Tortosa, Reus i València), actuacions per a Radio i TV. (Radio Nacional Clàssica, Radiobanda.com, Catalunya Ràdio i Catalunya Música, TV. espanyola, TV3 i Canal 33), també té enregistrats 9 CD’s.

Carles Santos, Pep Pons, Josep Caballé, Isabel Costes, Ferrer Ferran, Llorenç Mendoza, J. Rafel Pascual Vilaplana, F. Xavier Piquer, Luis Serrano Alarcón, Frank de Vuyst….. l’han dirigida en qualitat de directors convidats.

L’any 1995 la Generalitat de Catalunya li atorga la Creu de Sant Jordi, també l’Ajuntament d’Amposta li concedeix la medalla d’or de la ciutat, i els mitjans de comunicació d’Amposta li concedeixen el premi Amposta-93.

El desembre del 2007 la banda de música “La Lira Ampostina” participà a la Secció d’Honor de la XXXVIa edició del Certament Internacional de Bandes de Música Vila d’Altea (Alacant), on va aconseguir el primer premi, i també premi al millor solista.

Discografia

Que és el cor?

El Cor La Lira Ampostina es forma la primavera del 2002. Tretze cantaires amb ganes de cantar i de treballar es comprometen col·lectivament amb la seva directora per arribar a una meta, sense més retribució que la pròpia satisfacció. De la mà de Núria Francino, inicien el seu repertori amb composicions senzilles, i la il·lusió i el treball, tant individual com col·lectiu, els ajuden a anar explorant diferents tipus de música i a assolir les metes que es proposen.

De la trajectòria musical del Cor destaquen la participació al 17è Aplec Cant a les Comarques a Benicarló; la celebració de l’any Mozart amb la coral Espluguina de l’Espluga de Francolí i el cor Mestral de Reus, els concerts Cinc Segles de Polifonia, amb el grup de música de cambra de La Lira Ampostina, i La música de les paraules, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Música 2008 i 2009, respectivament. A l’abril del 2011, el Cor és convidat a inaugurar el 7è Festival de Música Sacra, a Tortosa. Esmentar, també, el concert de Nadal del 2012 amb la interpretació del Psaume 18 de Benedetto Marcello, acompanyat pel quartet de clarinets de La Lira Ampostina, i el passat mes juny el concert de celebració del desè aniversari del Cor amb la interpretació del Gloria de Vivaldi, juntament amb l’Orquestra de Cambra de La Lira Ampostina.

El Cor ha participat en les tres edicions celebrades de l’EbreCoral, la roda coral de les terres de l’Ebre, i a diversos Aplecs corals de les terres de l’Ebre. L’octubre del 2011 va organitzar el concert a les terres de l’Ebre del cicle Catalunya Coral.

El Cor La Lira Ampostina ha realitzat intercanvis músico-culturals amb el cor Adagio de Tarragona, la coral Amparo Llaó de l’Ampolla, el cor Vila de Falset, l’Agrupació Coral Cardedeuenca i amb la coral Sant Esteve de Sant Esteve Sesrovires.

Direcció

Núria Francino Murgadas va cursar els seus estudis musicals a Tarragona, Terrassa i Barcelona. Va estudiar cant amb Montserrat Pueyo, Maria Dolors Aldea i Jordi Ricard, i va ser cantaire de la Coral Boixerica de Tarragona fins a la seva dissolució.

La seva activitat ha estat sempre vinculada al món del cant coral i de la pedagogia. Durant 20 anys, ha preparat nens de les comarques tarragonines per accedir a l’Escolania de Montserrat.

És co-fundadora de la coral infantil ‘Els rossinyols de Tarragona’ de la que en fou directora fins el 2009. L’any 2002 pren la direcció del cor La Lira Ampostina.

L’any 2004 pren també la direcció del Cor Mestral de Reus. Ha estat assistent de direcció del Cor Ciutat de Tarragona, i forma part de la junta de l’associació Cor Ciutat de Tarragona amb la qual ha col·laborat en l’organització de les diverses edicions de la Setmana Cantant de Tarragona.