Banda Simfònica de la Societat Musical L’Artesana de Catarroja (València)


Detall de l'esdeveniment


Director: Jose Pascual Arnau Paredes

La història de la Banda Simfònica l ́Artesana de Catarroja ve lligada des de l’any 1888, aquesta data enceta la possible existència d’activitat musical a la població de Catarroja. Coexisteixen agrupacions amb diferents noms, com: La Protectora, La Primitiva, La Musical, La Música Nova, La Filharmònica, la Progressiva i l’actual anomenada como l ́Artesana, que es fundà el 6 de gener del 1928.

En la seva trajectòria musical, s’han celebrat més de un miler de Concerts, Certàmens, Festivals, aconseguit en tots grans èxits. La qualitat de la Banda està avalada amb un total de 23 Primers Premis, 13 Segons i 7 Tercers , en els diferents Certàmens on ha participat al llarg de tota la geografia espanyola.

Entre els seus nombrosos premis, cal destacar el màxim guardó que s’aconsegueix el 1982, un PRIMER PREMI Y MENCIÓ D’HONOR, a la Secció Especial B, del Certamen Internacional Ciutat de València. Altres distincions són: PRIMER PREMI al Programa de Televisió Espanyola ‘Gente Joven’ l’any 1988, essent el seu director Salvador Chuliá; PRIMER PREMI en el Certamen Ciutat de Requena el 1992, amb el mestre Alvaro Albiach; PRIMER PREMI Certamen Internacional Ciutat de València el 1995, José Manuel Miñana com a director i un altre PRIMER PREMI al IV Certamen ‘Vila d’Alginet’ el 2007, sota la direcció de Eduardo Tarín. Cal destacar l’enregistrament de diferents CD ́S, juntament amb participacions a diferents programes televisius. Finalment l’any 2011 aconsegueix un doblet històric amb un PRIMER PREMI I MENCIÓ D’HONOR Certamen Provincial de Valencia i la Directora Beatriu Fernández.

Moltes son las grans figures musicals, dintre del mon bandístic, orquestral , compositiu y didàctic, que han nascut en aquesta Banda, i que actualment formen part d’importants orquestres, bandes i conservatoris de tota la península i de l’estranger.

Han estat Directors Invitats: Enrique Gosp, Arturo Montes, Salvador Praderas, Bartolome Raga, Manuel Enguidanos, Fernando S. Manzaneque, Antonio Alapont, José Guillem, Rafael Sanz, Francisco Fueras Asensi, Miguel Morella Asins, Antonio Martínez, Jaime Doménech i Pedro Giménez.

En la seva dilatada existència, han estat Directors Titulars: José Manuel Izquierdo, Antonio Claverol, Salvador Chuliá, Alvaro Albiach, José Manuel Miñana, José Angel Zahonero, Pascual Balaguer, Pascual Peris, Josep Martí i Eduardo Tarín. Des de setembre de 2009 fins l’abril de 2015, fou directora la Beatriu Fernández Aucejo, la seguí Enrique Sapiña García, i en aquests moments José Pascual Arnau Paredes és al capdavant de la nostra agrupació.

En la actualitat, la Societat Musical l ́Artesana de Catarroja, compta amb la Banda Simfònica, Banda Juvenil, l’Escola de Música, amb més de 190 alumnes, una Coral Juvenil creada el 1981 i una Orquestra Simfònica, constituïda el 1994.

www.lartesana.org