Banda de la Sociedad Unión Musical y Artística de Sax (Alacant)


Detall de l'esdeveniment


Director: José Antonio Antolín Polo

La Societat Unió Musical i Artística de Sax neix l’any 1929, de la unió de les bandes la Primitiva i la Moderna sota la direcció de Dionisio Méndez.

El nivell artístic de la banda fou augmentant amb la successió de diferents directors. A Dionisio Méndez el substitueix Regino Navajas Martínez, amb qui aconsegueix el 1932 un Tercer Premi al Certamen de Música de Novelda.

Amb la Guerra Civil (1936) la banda es dissolt, tornant-se a organitzar el 1939. L’any 1940 la banda dirigida per Pepe el Olla aconsegueix el tercer premi al Certamen de Bandes de Música de Villena. Al 1966 es fa càrrec de la banda el director Miguel Villar, qui aconsegueix un primer premio al Certamen de Bandes de Música de la Vega Baja (1973), l’any següent un segon premi al Certamen Nacional de Bandes de Música Civils del Campo de Criptana, i així successivament aconsegueixen guardons als Certàmens de Monovar, Dolores i de la Diputació de València el 1977. El mateix mestre Villar i antes de jubilar-se enregistra amb la banda, el primer disc de la Unió Musical.

Al mestre Villar el substitueix José Luís Casielles Camblor, que dirigí els seus esforços en la superació tècnica y modernització de la banda, aconseguint al 1979 un segon premi al Certamen Provincial, un altre primer premi i medalla d’or al Certamen Regional de Bandes de Música en Rafal, l’any 1980 s’actua al programa “Esta Noche”, de TVE a més s’aconsegueix el primer premi del Certamen Regional d’Altea, el tercer al Certamen de Cocentaina i el primer al de Benidorm.

Roberto Trinidad Ramón (1985) serà el nou director de la Unió Musical a partir de l’any 1985, que s’encarregarà de millorar la qualitat de l’Escola de Música com base del bon funcionament de la banda. Arriben els anys noranta amb triomfs importants: Primers premis al Certamen de Cullera, Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de Valencia i Certamen Nacional de Bandes de Música Civils Amateurs de Campo de Criptana.

L’any 2004 la banda aconsegueix guardons per difondre la cultura musical, Premi Euterpe de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i la medalla de plata de la Federació pels seus 75 anys de existència, a mes de la Menció Honorífica de l’Il·lustríssim Ajuntament de Sax. El 2006 la banda rep un altre premi Euterpe aquest cop pel llibre “Societat Unió musical y Artística de Sax. 1929-2004” per la millor publicació de temàtica musical. A més, al 2007, s’aconsegueix el segon premio en el Certamen Nacional de Bandes de Música de Cullera.

L’etapa de la banda sota la direcció de Roberto Trinidad finalitzava al setembre de l’any 2011, amb un concerto en l’ADDA, Auditori de la Diputació d’Alacant. A partir d’aquell moment, ocuparia la tarima de director Pedro Lara Navarrete. En aquesta etapa la banda ha participat, aconseguint importants guardons als Certàmens de Bandes de Música de Cox (2013) i Cullera (2014).

www.sumasax.es