SMPVB Banda de Música “La Valenciana”


Detall de l'esdeveniment


Director: Vicent Coleto i Esteban

La Valenciana” és la primera banda de música formada majoritàriament per valencianes i valencians residents a Barcelona. El seu director és el mestre Vicent Pérez i Esteban (Coleto). Actualment està formada per més de 70 músics, incloent professionals i amateurs.

La llavor de la banda va ser plantada en març del 2016 durant la celebració d’una “Entraeta” de Moros i Cristians a la Vila de Gràcia, dins les Jornades de Música Festera organitzades pel col·lectiu Espai País Valencià i per la Casa València a Barcelona. Gràcies a l’èxit de la convocatòria i a la implicació d’ambdues entitats, la Societat Musical del País Valencià a Barcelona va veure la llum unes setmanes després.

El 30 d’abril de 2016 va realitzar el seu primer concert, al Passeig de Sant Joan, en el marc de la XII Jornada Popular del País Valencià. Des d’aquell moment la banda va experimentar un creixement considerable tant pel que fa a la quantitat de musics com per les diferents activitats realitzades. Va entrar a formar part de la Federació Catalana de Societats Musicals, participant en la XXXV Trobada de Bandes de Catalunya celebrada a Deltebre, al setembre del 2016.

Durant la resta de l’any 2016 ‘La Valenciana’ va organitzar encara dos concerts més. Un primer concert a Besalú a finals d’octubre, on va portar a la Vila Comtal un recorregut per la música festera, que és una de les músiques més arrelades a les comarques centrals i sud del País Valencià. A finals de desembre, la banda va presentar a Barcelona l’espectacle ‘Botifarra a Banda’, un concert amb entrades exhaurides dies abans del concert. Aquest concert va suposar un èxit rotund on la banda va fer un pas de gegant per a consolidar-se com una entitat cultural de pes a la Vila de Gracia i a la ciutat de Barcelona.

L’any 2017, al mes de maig, va realitzar un concert de compositors valencians al conservatori del Bruc de Barcelona en favor de l’ONG ProActiva Open Arms.

Al setembre del 2017 La Valenciana va entrar a formar part del projecte Bandes als Ateneus que organitza l’Ajuntament de Barcelona i l’ICUB, gràcies al qual va realitzar quatre concerts als principals ateneus històrics de la ciutat acompanyats per solistes valencians residents a la ciutat.

Al 2018 La Valenciana ha realitzat diferents activitats a la ciutat de Barcelona, a més del concert de primavera celebrat al Teatre de Sants cal remarcar especialment el concert d’estiu al parc de les hortes de Barcelona on va contar amb la participació de la recentment creada muixeranga de Barcelona, del grup de danses La panxa pelà i de la colla de dolçaines La Borumballa.