[:ca]Joan Pere Gil a “Van començar a La Lira”[:]

[:ca]Aquest dissabte 21 de maig hem estat testimoni d’un magnífic músic.

Amb el marc del cicle de concert de cambra “Van Començar a La Lira” Joan Pere Gil ens ha ofert un gran concert acompanyat per piano.

Joan Pere començà l’aprenentatge del clarinet amb Octavi Ruiz a La Lira Ampostina i el seguí amb Juli Panyella al Conservatori Superior de Barcelona, on els culmina amb el Premi d’Honor de Grau Superior on seguidament li atorgaren el Primer Premi de Música de Cambra de la Generalitat de Catalunya. Més tard, entrà en contacte amb Ricardo Morales a la Manhattan School of Music de Nova York. Durant la temporada 92 – 93 fou clarinet solista de l’Orquestra Mundial de Joventuts Musicals sota la direcció d’Eduardo Mata i Yakov Kreizberg. Molts dels seus concerts han estat enregistrats per TV3, Radio Nacional de España i Catalunya Ràdio. Gran part de la seva vida musical, ha estat marcada per la difusió de la música contemporània, recompensada amb la dedicació de moltes de les obres, tant per part de compositors nacionals com d’arreu.

Com a solista actua en les principals sales, destacant la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, Palau de la Música de Barcelona i València. Actua en els festivals europeus de Berlín, París, Praga, Viena, Canadà, Estats Units (Nova York, Houston, The 2004 New Music Festival de Miami), Mèxic D.F, Cuba (Festival de l’Havana), Veneçuela (Festival Latinoamericano de Caracas), Teatro Colón (VIII Festival Internacional de Música Contemporánea de Bogotà), Perú (II i IV Festival de Música Contemporánea de Lima), 3a. Setmana Colombo-Catalana de Medellín (Colombia), X Festival de Música Contemporánea de El Salvador. Actua regularment amb prestigiosos solistes com Antoni Besses, Eva Graubin, Radu Aldulescu, Cuarteto de Cuerdas Lima, Orquesta Sinfónica Nacional de Lima, Orquesta de El Salvador, Orquesta Sinfónica de Matanzas (Cuba), Orquesta de Cámara Universidad EAFIT de Medellín i va rebre el suport artístic de la pianista Alicia de Larrocha. Joan Pere Gil ha enregistrat sis treballs discogràfics que inclouen obres de Weber, Hindemith, Josep Soler i una recopilació d’obres per a clarinet sol de compositors catalans, editat per la Fundació Música Contemporània vol. 9. El disc de l’obra per a clarinet del compositor Josep Soler on també s’inclou la Sonata de Hindemith (Anacrusi 007) fou nominat com un dels millors treballs discogràfics del mes per la revista CD Compact. Fou l’únic clarinetista europeu invitat pel solista Richard Stoltzman, en el Festival de Música de Cambra de Gardena (Itàlia). Va ser el primer clarinetista en interpretar a Barcelona l’obra Domaines de Pierre Boulez.

En l’actualitat, és clarinet solista de l’Orquestra Barcelona Sinfonietta, Orquestra de Cambra Catalana (OCC) i director fundador del GIB – Grup Instrumental de Badalona-. Compagina las seva faceta com a solista amb la direcció de grups de música actual, estrenant a Espanya la Serenade op. 24 d’Arnold Schönberg, l’estrena absoluta de l’Òpera de Cambra El Misteri de Sant Francesc de Josep Soler i la gravació d’un disc monogràfic dedicat a la música del compositor argentí Alejandro Civilotti. Ha col·laborat com a escriptor a la revista musical Scherzo de Madrid. Com a poeta té dos llibres publicats: El posible origen del mu(n)do (Zaragoza, 2010) i Poesía Lunar (Lima, 2012). Actualment, el compositor Josep Soler està treballant en una nova òpera, En el corredor de la vida, amb llibret de Joan Pere Gil Bonfill. És director-fundador del Festival de Música Josep Soler de Barcelona.

[:]