La Banda Simfònica de les Illes Balears a l’Amposta de Banda a Banda

El pròxim dissabte 11 de desembre a les 20.00h, torna un nou concert de la XX edició del cicle Amposta de Banda a Banda, esta vegada amb la Banda Simfònica de les Illes Balears, dirigida per Tomeu Aulí.

La Banda Simfònica de les Illes Balears, formada per músics de les entitats federades de les Illes, és la més antiga de les bandes federals de l’estat espanyol. Ha rebut diversos noms al llarg dels anys d’existència, però, sempre ha tingut com a objectius principals la representativitat de la Federació per extensió, també la dels seus associats i de les institucions que la recolzen i possibilitar als músics el treball i l’estudi d’un repertori diferent i més dificultós al que habitualment es treballa a les seves societats d’origen. A banda d’aquests dos objectius, no hi ha dubte que amb la celebració de concerts a diversos indrets de la geografia balear, la Federació també ha fomentat les bandes de música i, com no, la música destinada a aquestes agrupacions. Com la majoria dels projectes enllestits per l’entitat musical, els objectius marcats s’han aconseguit en major o menor mesura al llarg de les distintes etapes i sempre depenent de les circumstàncies viscudes dins la pròpia Federació i de la il·lusió i motivació dels músics i associats. Al llarg del vint-i-nou anys d’història, la formació ha viscut moments d’esplendor, diverses reorganitzacions i, fins i tot, períodes de crisi en els quals es plantejà seriosament la possibilitat d’abandonar el projecte. Malgrat tot, a l’actualitat, la banda de música continua sent una realitat, encara que adaptada a l’evolució social pròpia d’aquests darrers anys, i continua amb la tasca iniciada l’any 1989. En els darrers anys s’han incorporat al repertori habitual de la formació diverses obres escrites per compositors de les illes balears.

La idea inicial del projecte consistia a realitzar una selecció de músics de totes les bandes de música mallorquines cada any i nomenar un director d’entre els directors de les bandes de música federades o d’entre els possibles candidats. El primer projecte de formació de la banda de música de la Federació es gestà durant els primers mesos de 1989, després de l’aprovació dels estatuts. Per a la seva organització es procedí a realitzar una selecció de joves músics d’edats compreses entre els deu i els vint anys d’edat i per aquesta raó el nom de la novella banda de música fou Banda Selecció Juvenil de la Federació. Estigué formada per cent deu músics procedents de quasi la totalitat de les bandes de música que hi havia organitzades a Mallorca. L’encarregat de dirigir aquest primer projecte i la banda fou Pascual Vicente Martínez Llopis, clarinetista, professor del Conservatori Professional de Música de les Illes Balears i membre de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. De llavors ençà, la banda de música de la Federació, integrada per músics procedents de les bandes de música i associacions musicals federades ha realitzat diversos concerts i activitats musicals, culturals i solidàries, amb les quals s’ha donat al projecte una dimensió cultural i social més elevada del que en el seu inici s’havia plantejat.

Altres directors que han dirigit la Banda Simfònica de les Illes Balears ha estat: Àngel Martínez Vila, Vicente Castellano Alcaide, Pere Siquier Pons, Silverio Duato Sapiña, Pere Miralles Roca, Jordi Rosselló Lliteras, Bartomeu Barceló García, Damià Muñoz Barceló, Silverio Duato Castillo, Rafel Sanz Espert, Javier Blanco García, Manuel Ramon Mas, Fernando Gil Alonso, Andreu Julià, Eduard Bernabéu, i Joan Antoni Ballester. L’actual director de la banda és Tomeu Aulí.

laliraampostina.com utilitza cookies tècniques pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre la navegació. Si continues navegant, acceptaràs l'ús de cookies en cumpliment del Reial Decret-Llei 13/2012.