La Banda Simfònica SM Lira Castellonera a l’Amposta de Banda a Banda

La Banda Simfònica de la Societat Musical Lira Castellonera, dirigida per Beatriz Fernández, visita l’auditori Octavi Ruiz de La Lira Ampostina el pròxim dissabte 18 de desembre de 2021, a les 20.00h. Oferiran el concert de cloenda de la XX edició del cicle Amposta de Banda a Banda.

La banda de la Societat Musical La Lira Castellonera de Villanueva de Castelló, o Castelló, a la comarca valenciana de la Ribera Alta, té el seu origen en l’agrupació musical fundada el 30 de juny de 1878 per l’Ajuntament de la vila a fi que assistira a les celebracions civils i religioses. El seu primer director va ser Vicente Llana Marta. L’any 1887 ja va participar en el Certamen de Bandes de la Fira de Juliol de València amb el nom de «La Lira», dirigida per Francisco Ariño, on va obtenir el tercer premi. La banda va ser refundada l’any 1909 sota la batuta del músic xativí Jaume Fayos Torres, qui no solament aconseguí la continuïtat de l’agrupació sinó que es va dedicar a captar i formar noves generacions de músics que donarien fruits abundants en les dècades posteriors.

L’any 1929 actuà a l’Exposició Internacional de Barcelona en representació de les bandes valencianes. Ha viatjat per Espanya i França. Ha rebut diferents premis al llarg dels anys: Certamen de València (1925, 1927, 2002), Campo de Criptana (1989, 1993), Requena (1991), Certamen Internacional de Bandes de Música de València (2012, 2014).

La banda va participar en l’òpera Don Carlo de Verdi dirigida per Lorin Maazel al Palau de les Arts Reina Sofia l’any 2007. Ha actuat en auditoris de renom com el Palau de la Música de València, l’Auditori de Barcelona, a Llíria en el marc del V Congrés Iberoamericà de Compositors i Directorsm o el Palau de les Artsem en el III Cicle de Bandes a les Arts.

Ha estat dirigida per directors de reconegut prestigi com Lorin Maazel, Salvador Brotons, Luis Cobos, Xose Carlos Serans, Reed Thomas, Marcelo Maganha, Laszlo Marosi o Víctor Hugo Berrocal. Ha tingut directors convidats com Moreno Gans, Magenti, López Varela, Heinz Unger, Daniel de Nueda, Mariano Puig, José Ferriz, José Suñer, Juan Bautista Meseguer i Eduardo Cifre. Amb la banda han actuat solistes reputats com el violí Francesc Benetó, els clarinets Josep Talens i Josep Fuster, el trompa Vicent Puertos, el bombardí brasiler Rafael Mendes, els trombons David Rejano, Raül García Sánchez, Jacques Mauger i Scott Hartman, el contrabaix Ramon Mascarós i el timbal Rafael Mas, entre altres. Eduardo Cifre i Francesc Perales són directors honoraris de la Lira Castellonera.

Cal remarcar el fet que alguns músics eixits de la Lira Castellonera i incorporats al camp professional són actualment primeres figures en les bandes i orquestres més importants del país.

En els últims anys la Lira ha estrenat obres de Lluís Blanes, Salvador Brotons, David Penadés, Ricardo Alves da Silva, Vicente
Moncho, José Ignacio Blesa Lull,
Juan Bautista Meseguer, Antonio

Moreno Pozo, Gregory Fritze i Miguel Franco.

Des de 2015 la directora titular és Beatriz Fernández Aucejo.

laliraampostina.com utilitza cookies tècniques pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre la navegació. Si continues navegant, acceptaràs l'ús de cookies en cumpliment del Reial Decret-Llei 13/2012.