Que és la banda?

Des de la seva creació l’any 1916, La Lira Ampostina ha estat una de les pioneres i un dels principals motors de la cultura musical a la nostra ciutat tot participant, de manera directa o indirecta, en la formació d’altres grups i associacions socials i culturals.

La Lira Ampostina és l’eix vertebrador de molts músics, que actualment ocupen llocs rellevants en orquestres simfòniques, professors de conservatoris i d’escoles de música i directors de bandes.

La banda és un dels principals motors culturals de la ciutat d’Amposta, però a més, La Lira Ampostina és un referent bandístic arreu del món. La banda participa i ha participat per Catalunya, Espanya, França, Holanda, Alemanya i Bèlgica.

La banda simfònica de la La Lira Ampostina la formen més d'un centenar de persones sorgides en la pràctica totalitat de l'escola de música de la Societat. Ha actuat en diferents ciutats catalanes, com a l'Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana, el Palau Sant Jordi, l'Estadi Olímpic de Montjuïc, a Tarragona, a Lleida. També ha actuat en diferents llocs de l'estat espanyol, com Madrid, València, Múrcia, Orense, Alcázar de San Juan, Pamplona, Altea, Oibar, etc. Ha estat convidada per oferir concerts en diferents ciutats europees en països com França, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Luxemburg, etc.

La banda ha participat al llarg de la seva història en concursos, amb primers premis a Tortosa, Reus i València, o el primer premi obtingut l'any 2007 a la secció d'honor del  Certamen Internacional Vila d'Altea (Alacant), obtenint també el premi a la millor solista Nàiade Martínez, professora de violoncel de La Lira. També ha realitzat actuacions per a la ràdio i la televisió (RNE Clásica, Radiobanda.com, Catalunya Ràdio, Catalunya Música, TVE, TV3, Canal 33). Té enregistrats 9 CDs. Va enregistrar la música del ballet Belmonte, de Carles Santos, amb la qual s'ha representat durant anys per part de la companyia Gelabert-Azzopardi. El ballet va ser preestrenat per La Lira el 1988 y va interpretar-ne la música al Festival Grec de Barcelona el 1989.

La Lira Ampostina ha produït espectacles de gran format propis per col·laborar en el finançament de l'escola de música: "La Lira Ampostina versiona Serrat", El fantasma de l'òpera, Carmen, Mar i cel, L'elixir d'amor, Cabaret i Mamma Mia.

Amb l'Esbart Sant Martí de Barcelona ha coproduït l'espectacle Contr@band@, representant-lo a Amposta, al Festival ÉsDansa 2018 (Les Preses, La Garrotxa), a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona el 2019, i a La Fira Mediterrània de Manresa 2019.Ha participat en concerts conjuntament amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries a Amposta, a l'Auditori de Barcelona l'any 2017 amb motiu dels 30 anys del Festival Tradicionàrius, i a la Fira Mediterrània de Manresa el 2017. L'any 2019 va oferir un concert dins del festival VAG (Video Art Game), basat en la banda sonora del vídeojoc Gris. El novembre de 2021 va oferir un concert encarregat per la Federació Catalana de Societats Musicals, estrenant obres de Salvador Brotons, Azael Tormo, Álvaro Cámara i Tomàs Simón. L'any 2022 ha participat al Certamen Internacional de Bandes Vila de La Sénia.

Carles Santos, Josep Pons, Josep Caballé, Isabel Costes, Ferrer Ferran, Llorenç Mendoza, José Rafael Pascual-Vilaplana, F. Xavier Piquer, Luis Serrano Alarcón, Frank de Vuyst, Michel Vanderhoven, són alguns dels directors convidats que han dirigit la banda. Des del 1981 fins l'any 2020 va ser-ne el director Octavi Ruiz Gisbert.

Des del juny de 2021 dirigeix la banda La Lira Ampostina Sergi Costes Ferré.

Que és el cor?

El Cor La Lira Ampostina es forma la primavera del 2002. Tretze cantaires amb ganes de cantar i de treballar es comprometen col·lectivament amb la seva directora per arribar a una meta, sense més retribució que la pròpia satisfacció. De la mà de Núria Francino, inicien el seu repertori amb composicions senzilles, i la il·lusió i el treball, tant individual com col·lectiu, els ajuden a anar explorant diferents tipus de música i a assolir les metes que es proposen.

De la trajectòria musical del Cor destaquen la participació al 17è Aplec Cant a les Comarques a Benicarló; la celebració de l’any Mozart amb la coral Espluguina de l’Espluga de Francolí i el cor Mestral de Reus, els concerts Cinc Segles de Polifonia, amb el grup de música de cambra de La Lira Ampostina, i La música de les paraules, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Música 2008 i 2009, respectivament. A l’abril del 2011, el Cor és convidat a inaugurar el 7è Festival de Música Sacra, a Tortosa. Esmentar, també, el concert de Nadal del 2012 amb la interpretació del Psaume 18 de Benedetto Marcello, acompanyat pel quartet de clarinets de La Lira Ampostina, i el passat mes juny el concert de celebració del desè aniversari del Cor amb la interpretació del Gloria de Vivaldi, juntament amb l’Orquestra de Cambra de La Lira Ampostina.

El Cor ha participat en les tres edicions celebrades de l’EbreCoral, la roda coral de les terres de l’Ebre, i a diversos Aplecs corals de les terres de l’Ebre. L’octubre del 2011 va organitzar el concert a les terres de l’Ebre del cicle Catalunya Coral.

El Cor La Lira Ampostina ha realitzat intercanvis músico-culturals amb el cor Adagio de Tarragona, la coral Amparo Llaó de l’Ampolla, el cor Vila de Falset, l’Agrupació Coral Cardedeuenca i amb la coral Sant Esteve de Sant Esteve Sesrovires.

Direcció

Núria Francino Murgadas va cursar els seus estudis musicals a Tarragona, Terrassa i Barcelona. Va estudiar cant amb Montserrat Pueyo, Maria Dolors Aldea i Jordi Ricard, i va ser cantaire de la Coral Boixerica de Tarragona fins a la seva dissolució.

La seva activitat ha estat sempre vinculada al món del cant coral i de la pedagogia. Durant 20 anys, ha preparat nens de les comarques tarragonines per accedir a l’Escolania de Montserrat.

És co-fundadora de la coral infantil ‘Els rossinyols de Tarragona’ de la que en fou directora fins el 2009. L’any 2002 pren la direcció del cor La Lira Ampostina.

L’any 2004 pren també la direcció del Cor Mestral de Reus. Ha estat assistent de direcció del Cor Ciutat de Tarragona, i forma part de la junta de l’associació Cor Ciutat de Tarragona amb la qual ha col·laborat en l’organització de les diverses edicions de la Setmana Cantant de Tarragona.