Que és la banda?

Des de la seva creació l’any 1916, La Lira Ampostina ha estat una de les pioneres i un dels principals motors de la cultura musical a la nostra ciutat tot participant, de manera directa o indirecta, en la formació d’altres grups i associacions socials i culturals.

La Lira Ampostina és l’eix vertebrador de molts músics, que actualment ocupen llocs rellevants en orquestres simfòniques, professors de conservatoris i d’escoles de música i directors de bandes.

La banda és un dels principals motors culturals de la ciutat d’Amposta, però a més, La Lira Ampostina és un referent bandístic arreu del món. La banda participa i ha participat per Catalunya, Espanya, França, Holanda, Alemanya i Bèlgica.

La banda simfònica de la La Lira Ampostina la formen més d'un centenar de persones sorgides en la pràctica totalitat de l'escola de música de la Societat. Ha actuat en diferents ciutats catalanes, com a l'Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana, el Palau Sant Jordi, l'Estadi Olímpic de Montjuïc, a Tarragona, a Lleida. També ha actuat en diferents llocs de l'estat espanyol, com Madrid, València, Múrcia, Orense, Alcázar de San Juan, Pamplona, Altea, Oibar, etc. Ha estat convidada per oferir concerts en diferents ciutats europees en països com França, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Luxemburg, etc.

La banda ha participat al llarg de la seva història en concursos, amb primers premis a Tortosa, Reus i València, o el primer premi obtingut l'any 2007 a la secció d'honor del  Certamen Internacional Vila d'Altea (Alacant), obtenint també el premi a la millor solista Nàiade Martínez, professora de violoncel de La Lira. També ha realitzat actuacions per a la ràdio i la televisió (RNE Clásica, Radiobanda.com, Catalunya Ràdio, Catalunya Música, TVE, TV3, Canal 33). Té enregistrats 9 CDs. Va enregistrar la música del ballet Belmonte, de Carles Santos, amb la qual s'ha representat durant anys per part de la companyia Gelabert-Azzopardi. El ballet va ser preestrenat per La Lira el 1988 y va interpretar-ne la música al Festival Grec de Barcelona el 1989.

La Lira Ampostina ha produït espectacles de gran format propis per col·laborar en el finançament de l'escola de música: "La Lira Ampostina versiona Serrat", El fantasma de l'òpera, Carmen, Mar i cel, L'elixir d'amor, Cabaret i Mamma Mia.

Amb l'Esbart Sant Martí de Barcelona ha coproduït l'espectacle Contr@band@, representant-lo a Amposta, al Festival ÉsDansa 2018 (Les Preses, La Garrotxa), a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona el 2019, i a La Fira Mediterrània de Manresa 2019.Ha participat en concerts conjuntament amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries a Amposta, a l'Auditori de Barcelona l'any 2017 amb motiu dels 30 anys del Festival Tradicionàrius, i a la Fira Mediterrània de Manresa el 2017. L'any 2019 va oferir un concert dins del festival VAG (Video Art Game), basat en la banda sonora del vídeojoc Gris. El novembre de 2021 va oferir un concert encarregat per la Federació Catalana de Societats Musicals, estrenant obres de Salvador Brotons, Azael Tormo, Álvaro Cámara i Tomàs Simón. L'any 2022 ha participat al Certamen Internacional de Bandes Vila de La Sénia.

Carles Santos, Josep Pons, Josep Caballé, Isabel Costes, Ferrer Ferran, Llorenç Mendoza, José Rafael Pascual-Vilaplana, F. Xavier Piquer, Luis Serrano Alarcón, Frank de Vuyst, Michel Vanderhoven, són alguns dels directors convidats que han dirigit la banda. Des del 1981 fins l'any 2020 va ser-ne el director Octavi Ruiz Gisbert.

Des del juny de 2021 dirigeix la banda La Lira Ampostina Sergi Costes Ferré.

Direcció

Els directors

Francesc Roig i Treig

Fundador i primer director de La Lira Ampostina (1915-1918)

Primer director i fundador de La Lira Ampostina, entre 1915 i 1918.

Conta el senyor Francesc Roig i Treig, primer director i fundador de La Lira Ampostina, a la història que ell mateix va escriure sobre els inicis de la entitat, que per al 15 d’agost de 1915, Festa Major d’Amposta, l’Ajuntament va organitzar les festes, amenitzades per la banda de música de la Vall d’Uixó.

Conta també que al principi del mes d’agost del mateix any, van acudir a casa seua 4 músics forasters que estaven treballant a Amposta, que tenien referències que ell havia sigut director i que tenia prou coneixements musicals. Arran de la resposta afirmativa, li van proposar fer ball, només els dies de festes. Van quedar d’acord i van assajar 8 nits per fer ball. Francesc Roig i Treig va contactar després tres músics de Santa Bàrbara, per completar el conjunt: un cornetí, una tuba i un bombardí.

Dos dies abans de les Festes va demanar a Ramon Valero poder utilitzar un magatzem de les ja desaparegudes cases de Queral, per fer el ball, cosa a la qual va accedir sense problemes. I en el poc temps que tenien, van preparar el local i van fer ball el dia 14 d’agost a la nit, amb dos bombetes. Resulta que per poder tenir electricitat el senyor Roig i Treig va empalmar el cablejat i això gairebé li costa anar al calabós, tot i que ho va fer amb el permís de l’aleshores alcalde, Juan Palau.

Esta hauria sigut la primera actuació de La Lira Ampostina. Aquell conjunt de 7 músics, amb el seu director, que van fer ball per primer cop el 14 d’agost de 1915.

Arran d’això, després de festes, uns quants xiquets de 10 a 13 anys van anar a casa del director perquè volien ser músics, i va quedar en ells que parlaria amb els seus pares, que pel que sembla hi estaven d’acord. Roig i Treig va començar a ensenyar música, a les nits, que és quan li ho permetia la feina.

Tot i que van haver de deixar el local de ball, els músics volien continuar fent ball. Van trobar un altre local, d’un tal Duran, a l’actual avinguda de La Ràpita, i van continuar fent ball dijous i dissabtes, a la nit, i diumenges a la tarde i a la nit.

Després van haver de canviar de local, al de Joaquín Serra (Clavilles), al mateix carrer.

Els “educandos” estaven animats, i cada vegada hi havia més interès.

El juliol del 1916, amb motiu de les festes del Santíssim (Sagrat Cor), la banda va fer la seva primera sortida, per encàrrec de l’alcalde Palau. Van haver de contractar reforços de fora, per ajudar els “educandos”.  Amb els diners del ball van comprar gorres i una bandera.

Roig i Treig va decidir constituir una societat i va demanar uns estatuts a una de les bandes de la Vall d’Uixó, per redactar-ne uns per a la nova entitat. Els primers el va descartar per massa durs, i va demanar-ne uns altres a una de les altres bandes del poble, i també li van semblar massa durs, però va anar redactant-ne uns corregint allò que creia adient. Quan els va tenir escrits i revisats per un advocat, el senyor Prats, va acudir a Fernando Escrivà per poder fer còpies a màquina del text. Va demanar una còpia per al Govern Civil, una per a l’Ajuntament i l’altra per a la Societat Musical La Lira Ampostina. Un cop fetes, li va dur a l’alcalde, perquè les enviés al Govern Civil, que en cinc dies va respondre amb l’aprovació dels estatus, del primer reglament de La Lira.

Naixia així, la Societat Musical La Lira Ampostina, l’octubre de 1916.

Seria el 5 de maig de 1917 que la Banda de Música La Lira Ampostina, quan faria el seu primer concert, a la Plaça de l’Ajuntament d’Amposta, envoltada de nombrós públic. Al fons, l’Ajuntament, l’antic edifici substituït per l’actual als anys 50, allí on l’alcalde Palau va anunciar el títol de ciutat, era testimoni d’este gran dia.

L’any 1969, en una entrevista per al butlletí d’informació local Amposta, l’actual Revista Amposta, Pep Soquet entrevistava un dels fundadors de La Lira Ampostina, Agustí Ruiz Tomàs, al voltant del primer concert de La Lira, el 5 de maig de 1917. La Banda va acudir a la Plaça de l’Ajuntament amb motiu del bateig d’un xiquet, quins padrins eren Francisco Montañés i Ana Teresa Delgado.

Com explicava a l’entrevista Agustí Ruiz, els músics no eren molt destres, i van interpretar dos composicions, “Quinto de montaña” i “Pieza de solos”, on totes les figures eren blanques, negres i corxeres. “Els llavis i els dits no donaven per a més”, afegia. Tot i això, el públic va aplaudir moltíssim, amb crits de “bravo!” i demanant que repetissin la seua interpretació. Agustí Ruiz tenia 11 anys en aquell primer concert de La Lira.

 

Federico Zaragoza

1918-1922

Primer director professional de La Lira Ampostina.

José Iglesias Mayoral

1922-1925

Va substituir Federico Zaragoza, després de dirigir la banda Santa Cecília de Tortosa.

José Homs Bordes

1925-1930

1936-1946

El mestre Homs va estrenar-se com director l'any 1925, per cobrir la vacant deixada per José Iglesias. Va deixar el càrrec per motius laborals el 1930.

Va tornar a La Lira el 1936 substituint Santiago Lario

Finalitzada la Guerra Civil, el 1939, quan encara no s'havien legalitzat de nou La Filha i La Lira, el mestre Homs va dirigir la Banda de Música de FET i de les JONS, amb músics de les dos entitats.

Entre 1942 i 1946 es fa càrrec de l'aleshores banda de La Lira Ampostina de Educación y Descanso, havent de deixar-lo un cop més per motius laborals.

Santiago Lario Balimaña

1930-1936

En deixar l'exèrcit i decidir dedicar-se a la direcció de bandes, i dirigint aleshores la Lira Roquetense, La Lira Ampostina contracta Santiago Lario, professional amb una sòlida formació, que aconseguí grans resultats amb la banda en molt poc temps. Va coincidir amb Juan Cid, director de la Unió Filharmònica, en un moment també de gran nivell.

Julio Pañella Anguera

1946-1954

Clarinetista de reconegut prestigi i director, va arribar de Barcelona per dirigir La Lira en plena postguerra. En el seu contracte, a més de les condicions econòmiques, s'establia que havia d'arranjar les obres per a la instrumentació de la banda i assajar com a mínim dos dies per setmana.

Va ser un director molt treballador, formador de bons músics, amb el qual la banda aconseguí fites importants.

Josep Escorihuela

1954-1955

Director d'impàs després de la marxa de Juli Pañella, va marxar després del període de prova.

Enrique Sapetti García

1955-1959

Director aragonès, havia estat director de la Banda Municipal de Saragossa. Una de les seves tasques era l'arranjament de les partitures de ballables. Va estar fins el 1958, per la baixada de qualitat de l'escola i de la banda. Malgrat tot, va fer un arranjament del Caprici Espanyol, lloat pel mestre Casanovas.

Francisco Casanovas Tallardà

1959-1968

Director d'una època d'esplendor per a La Lira. Va impulsar els instruments de corda, amb l'orquestra de corda de La Lira, va impulsar l'orfeó Els Ocells del Montsià, va introduir les dones a la banda, va impulsar la banda Junior, i també va fer un arranjament de l'himne Oh, Amposta! de Joan Suñé, per a orfeó i banda.

Casanovas va orientar l'escola de música tenint en compte que hi havia alumnes que volien formar part de la banda i altres que no. Les quotes eren diferents en un cas o altre.

Alumne de Morera i de Lamotte de Grignon, company de Zamacois, flautista i clarinetista, va guanyar el premi Columbia de saxofon a Nova York, sent autodidacta d'este instrument. Va dirigir l'Orquestra Simfònica de Jazz de Barcelona, l'Orquestra de Cambra de Barcelona, va dirigir el Conservatori i l'Orquestra de Calcuta. Va ser professor de Zubin Mehta. Després de La Lira va dirigir també la Unió Musical de Llíria i la Unión Musical Torrevejense.

Fernando Gracia Baranguá

1968-1974

El mestre Gracia arriba a La Lira després de la marxa de Casanovas, amb un impàs en què la banda actua sota la direcció d'Enrique Cortés i de Fernando Coma. Era titulat en harmonia i composició pel Conservatori de València. En la seva època l'escola de La Lira tenia molt pocs alumnes, mostra del qual el baix nivell de la banda. Era una persona pausada, educada i sensible.

Antonio Edo Bolumar

1974-1979

Clarinetista. Exigent. Va ser el primer d'avaluar l'evolució de l'alumnat. Va organitzar el Festival de Bandes de La Lira Ampostina. Tot i això, el nivell de la banda va continuar de baixada.

Antonio Ruiz González

1980-1981

Director contractat per 6 mesos, procedent de la banda Militar de Tarragona, on era oficial. Va ser un director voluntariós, però que no aconseguí millorar la qualitat.

Octavi Ruiz Gisbert

1981-2020

Mestre-director de La Lira des del 1981, va esdevenir el director de l'Escola, Centre Professional de Música i de la Banda, al cap de 39 anys de carrera a La Lira. Va arribar a la nostra Societat després de deixar la direcció de la Banda Municipal de Tortosa.

Va començar els estudis amb el mestre Casanovas, amb el violí i el clarinet. Va ser alumne de Juli Pañella Anguera a Barcelona, amb el clarinet. També va estudiar al Conservatori Superior de Música de Barcelona piano, composició i instrumentació, direcció coral i d'orquestra.

L'època d'Octavi Ruiz van ser els anys del major creixement de La Lira Ampostina, en tots els aspectes, aconseguint grans fites, com l'estrena de Belmonte, de Carles Santos; l'actuació a la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992; l'actuació al Palau Sant Jordi a la commemoració dels 30 anys d'Al Vent, de Raimon; actuacions en països europeus, i diferents indrets de l'estat espanyol; gravació de diferents discos; obtenció d'un primer premi al Certamen Iternacional de Bandes Vila d'Altea el 2007, etc.

La banda de música va esdevenir una banda referent al territori i fora de Catalunya amb Octavi Ruiz. Modernitzà l'escola de música, amb la introducció d'especialistes per als diferents instruments. Va aconseguir l'autorització per impartir el grau professional de música. Durant els 39 anys d'Octavi, La Lira va generar gran quantitat de professionals de la música.

Agustí Roé Juan

2020-2021

Saxofonista, format a La Lira Ampostina, va assumir la tasca de dirigir la banda de música des de la jubilació d'Octavi Ruiz, fins l'arribada de Sergi Costes, en aquells moments director de l'Schola Cantorum de la Vall d'Uixó, combinant amb la seva tasca de professor i amb la direcció de la banda Manel Martines i Solà de Jesús.

La seva feina, ja difícil pel testimoni rebut, va trobar-se amb una banda que sortia del confinament de la pandèmcia de la COVID-19. Agustí Roé va reprendre els assajos i va dirigir un bon nombre de concerts entre els mesos de març i juny de 2021, recuperant el ritme d'assajos i d'activitat del conjunt.

Sergi Costes Ferré

2021-

Sergi Costes Ferré , nascut a Amposta, va començar els estudis musicals la Societat Musical La Lira Ampostina de la ma d’Octavi Ruiz i Pepita Giné. Al 2001 es titula com a professor superior de clarinet al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. Més tard obté la Llicenciatura en direcció d’orquestra per la Royal School of Music (ABRSM) de Londres. Ha perfeccionat els seus estudis amb els professors: Josep Fuster, Joan Enric Lluna, Larry Passin, Miguel Espejo, Walter Boeykens, Josep Vicent Herrera, Justo Sanz i Enrique Pérez Piquer. Va formar part de la JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya). Ha col·laborat també amb la European Symphony Orchestra, la Orquestra de Cambra de Vila-Seca i la Banda Municipal de Barcelona.

Ha realitzat estudis de composició i orquestració al Conservatori Superior de Castelló amb el professor Ferrer Ferran. I també estudis de composició per a banda amb Johan de Meij. Quant a la seva formació com a director, ha realitzat estudis de direcció amb els professors Luis Sanjaime, Ferrer Ferran, J.R. Pascual Vilaplana, Eugene Corporon , Henrie Adams, Salvador Sebastià , Maurizio Colasanti i Francisco Navarro. Ha perfeccionat els seus estudis a la Royal Northern College of Music (RNCM) de Manchester amb Mark Heron, Morten Wensberg i Timothy Redmond.

Ha estat director convidat de la banda de l’Agrupació Musical Senienca (Tarragona), i de la Banda Simfònica de la Federació Catalana de Societats Muicals entre 2009 i 2010, havent dirigit al festival Eurotreff’09 celebrat a la localitat de Muggensturm (Alemanya). També ha dirigit la Orquesta Simfònica de Huelva, la Orquestra Simfònica de la Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera, la Banda Simfònica de la Diputació de Tarragona, Àgora Brass Ensemble, Banda Simfònica de les Terres de l’Ebre, Ventsax Ensemble i la Orquestra de Cambra del Royal Northern College of Music de Manchester.

En el camp del teatre, ha estat el director musical de les Sarsueles “Los Gavilanes” i “El duo de la Africana” amb els solistes, cor i la Orquestra Simfònica de l’Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d’Uixó.

Ha enregistrat 2 Cd’s titulats: “Roquetes”, amb motiu del centenari de la Lira Roquetense; “Imposita” , monogràfic de Tomàs Simón amb la Orquestra de Vents i Percussió Imposita.

Va ser director titular de la banda de música “La Lira de Roquetes” (Tarragona) (2002-2010) i director de la banda de música “Santa Cecília” de Sant Mateu (Castelló) (2010-2014). Entre 2016 i 2021 fou el director titular de la Banda Simfònica i de l’Orquestra de l’Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d’Uixó (Castelló), en la qual ha participat al IV Concurs d’Orquestres de la Comunitat Valenciana al Palau de les Arts Reina Sofia de València.

Actualment és professor de Clarinet als Conservatoris Professionals de Música de Tarragona i de Tortosa, on també és el director de la Banda de Grau Professional. Des de Juny del 2021 és el director titular de la Banda de Música de La Lira Ampostina.

Que és el cor?

El Cor La Lira Ampostina es forma la primavera del 2002. Tretze cantaires amb ganes de cantar i de treballar es comprometen col·lectivament amb la seva directora per arribar a una meta, sense més retribució que la pròpia satisfacció. De la mà de Núria Francino, inicien el seu repertori amb composicions senzilles, i la il·lusió i el treball, tant individual com col·lectiu, els ajuden a anar explorant diferents tipus de música i a assolir les metes que es proposen.

De la trajectòria musical del Cor destaquen la participació al 17è Aplec Cant a les Comarques a Benicarló; la celebració de l’any Mozart amb la coral Espluguina de l’Espluga de Francolí i el cor Mestral de Reus, els concerts Cinc Segles de Polifonia, amb el grup de música de cambra de La Lira Ampostina, i La música de les paraules, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Música 2008 i 2009, respectivament. A l’abril del 2011, el Cor és convidat a inaugurar el 7è Festival de Música Sacra, a Tortosa. Esmentar, també, el concert de Nadal del 2012 amb la interpretació del Psaume 18 de Benedetto Marcello, acompanyat pel quartet de clarinets de La Lira Ampostina, i el passat mes juny el concert de celebració del desè aniversari del Cor amb la interpretació del Gloria de Vivaldi, juntament amb l’Orquestra de Cambra de La Lira Ampostina.

El Cor ha participat en les tres edicions celebrades de l’EbreCoral, la roda coral de les terres de l’Ebre, i a diversos Aplecs corals de les terres de l’Ebre. L’octubre del 2011 va organitzar el concert a les terres de l’Ebre del cicle Catalunya Coral.

El Cor La Lira Ampostina ha realitzat intercanvis músico-culturals amb el cor Adagio de Tarragona, la coral Amparo Llaó de l’Ampolla, el cor Vila de Falset, l’Agrupació Coral Cardedeuenca i amb la coral Sant Esteve de Sant Esteve Sesrovires.

Direcció

Núria Francino Murgadas va cursar els seus estudis musicals a Tarragona, Terrassa i Barcelona. Va estudiar cant amb Montserrat Pueyo, Maria Dolors Aldea i Jordi Ricard, i va ser cantaire de la Coral Boixerica de Tarragona fins a la seva dissolució.

La seva activitat ha estat sempre vinculada al món del cant coral i de la pedagogia. Durant 20 anys, ha preparat nens de les comarques tarragonines per accedir a l’Escolania de Montserrat.

És co-fundadora de la coral infantil ‘Els rossinyols de Tarragona’ de la que en fou directora fins el 2009. L’any 2002 pren la direcció del cor La Lira Ampostina.

L’any 2004 pren també la direcció del Cor Mestral de Reus. Ha estat assistent de direcció del Cor Ciutat de Tarragona, i forma part de la junta de l’associació Cor Ciutat de Tarragona amb la qual ha col·laborat en l’organització de les diverses edicions de la Setmana Cantant de Tarragona.