Que és la banda?
Des de la seva creació l’any 1916, La Lira Ampostina ha estat una de les pioneres i un dels principals motors de la cultura musical a la nostra ciutat tot participant, de manera directa o indirecta, en la formació d’altres grups i associacions socials i culturals.
La Lira Ampostina és l’eix vertebrador de molts músics, que actualment ocupen llocs rellevants en orquestres simfòniques, professors de conservatoris i d’escoles de música i directors de bandes.
La banda és un dels principals motors culturals de la ciutat d’Amposta, però a més, La Lira Ampostina és un referent bandístic arreu del món. La banda participa i ha participat per Catalunya, Espanya, França, Holanda, Alemanya i Bèlgica.
La banda simfònica de la La Lira Ampostina la formen més d'un centenar de persones sorgides en la pràctica totalitat de l'escola de música de la Societat. Ha actuat en diferents ciutats catalanes, com a l'Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana, el Palau Sant Jordi, l'Estadi Olímpic de Montjuïc, a Tarragona, a Lleida. També ha actuat en diferents llocs de l'estat espanyol, com Madrid, València, Múrcia, Orense, Alcázar de San Juan, Pamplona, Altea, Oibar, etc. Ha estat convidada per oferir concerts en diferents ciutats europees en països com França, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Luxemburg, etc.
La banda ha participat al llarg de la seva història en concursos, amb primers premis a Tortosa, Reus i València, o el primer premi obtingut l'any 2007 a la secció d'honor del Certamen Internacional Vila d'Altea (Alacant), obtenint també el premi a la millor solista Nàiade Martínez, professora de violoncel de La Lira. També ha realitzat actuacions per a la ràdio i la televisió (RNE Clásica, Radiobanda.com, Catalunya Ràdio, Catalunya Música, TVE, TV3, Canal 33). Té enregistrats 9 CDs. Va enregistrar la música del ballet Belmonte, de Carles Santos, amb la qual s'ha representat durant anys per part de la companyia Gelabert-Azzopardi. El ballet va ser preestrenat per La Lira el 1988 y va interpretar-ne la música al Festival Grec de Barcelona el 1989.
La Lira Ampostina ha produït espectacles de gran format propis per col·laborar en el finançament de l'escola de música: "La Lira Ampostina versiona Serrat", El fantasma de l'òpera, Carmen, Mar i cel, L'elixir d'amor, Cabaret i Mamma Mia.
Amb l'Esbart Sant Martí de Barcelona ha coproduït l'espectacle Contr@band@, representant-lo a Amposta, al Festival ÉsDansa 2018 (Les Preses, La Garrotxa), a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona el 2019, i a La Fira Mediterrània de Manresa 2019.Ha participat en concerts conjuntament amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries a Amposta, a l'Auditori de Barcelona l'any 2017 amb motiu dels 30 anys del Festival Tradicionàrius, i a la Fira Mediterrània de Manresa el 2017. L'any 2019 va oferir un concert dins del festival VAG (Video Art Game), basat en la banda sonora del vídeojoc Gris. El novembre de 2021 va oferir un concert encarregat per la Federació Catalana de Societats Musicals, estrenant obres de Salvador Brotons, Azael Tormo, Álvaro Cámara i Tomàs Simón. L'any 2022 ha participat al Certamen Internacional de Bandes Vila de La Sénia.
Carles Santos, Josep Pons, Josep Caballé, Isabel Costes, Ferrer Ferran, Llorenç Mendoza, José Rafael Pascual-Vilaplana, F. Xavier Piquer, Luis Serrano Alarcón, Frank de Vuyst, Michel Vanderhoven, són alguns dels directors convidats que han dirigit la banda. Des del 1981 fins l'any 2020 va ser-ne el director Octavi Ruiz Gisbert.
Des del juny de 2021 dirigeix la banda La Lira Ampostina Sergi Costes Ferré.